• 1966

  Fietsengroothandel JAKO (oprichter Jaap van den Kommer sr.) gaat samen met nog twee Alkmaarse groothandels. AGU, de Alkmaarse Groothandels Unie, wordt opgericht, met 14 medewerkers in totaal. In het begin van de jaren zeventig gaat het bij AGU alleen nog om het verhandelen van onderdelen en accessoires voor de fiets en bromfiets.

 • 1969

  Het vervoer van de goederen wordt in eigen hand genomen: de eerste AGU-vrachtwagen verschijnt op de weg.

 • 1973


  Voor het eerst wordt er geëxposeerd op de Tweewieler-RAI. Inmiddels worden de goederen met vier vrachtwagens vervoerd. 

 • 1976

  Van den Kommer sr wordt opgevolgd door zijn beide zoons Peter en Jaap jr. AGU heeft ook een mooie prijzenkast opgebouwd. Toch is er één prijs die AGU 'groot' heeft gemaakt. Dat is de bekroning in 1976 voor het beste regenpak. De prijs werd uitgereikt door toenmalig minister Westerterp. Het juryrapport: ,,Ogenschijnlijk onderscheid dit regenpak zich niet van het conventionele fietspak, maar bij nadere bestudering blijkt dat het zeer goed doordacht is in de details en de afwerking." Niemand kan meer om AGU heen, zelfs de koninklijke familie niet...

 • 1977

  Sponsoring is een nog niet alledaags begrip. Maar AGU zou AGU niet zijn als ze een drievoudig wereldkampioen niet zouden willen ondersteunen. Cees Stam wordt in het net gestoken. Zijn nieuwe wielerkleding is zo goed dat hij in AGU-tenue voor de vierde keer wereldkampioen stayeren wordt. 

 • 1978

  Wielrenkleding wordt voor het eerst geïntroduceerd en wel tijdens de Tweewieler-RAI. Er komt nieuwbouw in Alkmaar, aan de Beverkoog, waar AGU zich gaat vestigen. Het pand wordt in oktober van dit jaar geopend.

  Het eerste Kollektie Magazine verschijnt. In full color, maar iets dunner dan tegenwoordig. Welgeteld acht pagina's met één regenpak, vijf tassen, dertien wielershirts, drie koersbroeken, een collant, een jack, een trainingspak, een zweethemd, drie paar schoenen en accessoires als handschoenen en petjes. Tegenwoordig is zo'n opsomming onmogelijk.

 • 1980

  AGU introduceert de fietsgrage regenjas. De jas wordt een doorslaand succes en vele anderen willen een graantje meepikken. AGU geeft aan dat degenen die de jas niet uit het assortiment willen halen voor het gerecht worden gedaagd.

 • 1983

  Het veelbelovende wielertalent Steven Rooks zat begin 1983 zonder team, sponsors en licentie. AGU vond dat hij een kans moest krijgen om zichzelf te bewijzen. Samen met Univers zorgt AGU dat Rooks kleding en materiaal krijgt. Rooks wint Luik-Bastenaken-Luik in de kleuren van de SEM-ploeg, maar hij vergeet zijn 'redders' niet. Terwijl de camera's draaien doet Rooks zijn AGU zweetband om. Die zweetband is dat jaar niet meer aan te slepen. 

 • 1984

  Ademende regenkleding wordt ontwikkeld. Sponsoring breidt zich nog meer uit met de Panasonic-ploeg van Post.

 • 1988

  Quorum is één van de succesnummers van AGU. Tot op de dag van vandaag blijven het ijzersterke tassen voor de fietsvakantieganger. In 1988 fietsen drie avonturiers de route Parijs-Dakar en Quorum was erbij!

 • 1990

  AGU ziet wel iets in een aanstromend talent: Leontien van Moorsel. AGU besluit haar te sponsoren en enige tijd later wordt Leontien tweevoudig wereldkampioen in Tokyo. De verkoop van de helm AGU Primo vaart er wel bij.

  AGU ontvangt de Grand Seigneur, de hoogste mode-onderscheiding van Nederland. Volgens de jury heeft AGU mode in de sector outdoor- en sportkleding gebracht. Nieuwe producten worden nog steeds met deze gedachte ontwikkeld.

 • 1994

  Overname Koga wielerploeg door AGU-team. Alle postbodes van de PTT fietsen in AGU ademende pakken.

 • 1996

  AGU start de sponsoring van de Rabobank Profploeg. De wielerploeg rijdt in tenues ontworpen door de AGU-designers.

 • 2006

  Het jaar van het 40-jarig bestaan. AGU introduceert een nieuwe huisstijl. Het oude klavertje zien we niet meer terug op de producten. Het vertrouwde logo is gedurende alle jaren op miljoenen uitingen verschenen.

 • 2008

  Nieuwe fietskledingcollecties breken alle records. AGU is de trotse sponsor van de Leontien Ladies Ride en de strandrace Egmond-Pier-Egmond.

 • 2012

  De Outer Wear van AGU valt goed in de prijzen. Het innovatieve AGU Masaki jack wordt onderscheiden met een Eurobike Award! Een internationale jury reikt awards uit aan de meest innovatieve producten met betrekking tot fietsen.

 • 2013

  De SEQ Urban coat van AGU is bekroond met de Red Dot Design award, een internationale onderscheiding voor esthetisch, innovatief en functioneel design.